Klimakteryczne owoce co to znaczy?

Klimakteryczne owoce co to znaczy?

Termin owoce klimakteryczne odnosi się do owoców, które zwiększają tempo dojrzewania pod wpływem fitohormonu etylenu. Należą do nich banany, brzoskwinie, jabłka, gruszki i pomidory.

Owoce, które nie wytwarzają etylenu, nazywamy owocami nieklimakterycznymi. Należą do nich cytrusy i truskawki.

Co to jest owoc klimakteryczny?

Owoce klimakteryczne to mięsiste owoce, w których zachodzi bardzo złożony proces dojrzewania, charakteryzujący się zmianami w wielkości, strukturze, kolorze, zapachu, smaku i składzie owoców. Dojrzewanie owoców mięsistych jest złożonym, rozwojowym i genetycznie kontrolowanym procesem, który prowadzi do drastycznych zmian w jakości owoców. Zmiany te są regulowane przez różne fitohormony, w tym kwas abscysynowy (ABA), auksynę, gibereliny, etylen, cytokininę i brassinosteroidy.

Avocados

Avocados to pyszne, wszechstronne owoce, które są znane ze swoich zdrowych tłuszczów i błonnika. Są też bogatym źródłem witaminy B6, folianów, potasu, witaminy C i miedzi.

Zawierają dwa fitozwiązki: luteinę i zeaksantynę, które pomagają chronić oczy przed uszkodzeniem przez promieniowanie UV. Te przeciwutleniacze chronią również przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.

Niewielka ilość awokado wystarczy, by zapewnić Ci zalecane dzienne spożycie folianów, które pomagają zapobiegać gromadzeniu się homocysteiny w krwiobiegu. Homocysteina jest związana ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zaburzeń psychicznych i chorób sercowo-naczyniowych, więc spożywanie pokarmów bogatych w foliany może pomóc Ci uchronić się przed tymi schorzeniami.

Badania powiązały optymalne spożycie folianów ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia raka okrężnicy, żołądka i trzustki. Jednak potrzeba więcej badań, żeby określić przyczynę i zakres tego związku.

Mango

Mango to słodkie i soczyste owoce tropikalne, które mogą być podstawą wielu diet. Są doskonałym źródłem potasu i błonnika, a także oferują kilka interesujących korzyści zdrowotnych.

Mango ma charakterystyczny smak, który w zależności od odmiany ma słodycz i konsystencję od morelowej po bananową. Można je stosować w deserach, sałatkach i daniach pikantnych.

Proces dojrzewania mango obejmuje serię zmian fizjologicznych, które nadają owocom charakterystyczny smak, kolor i zapach. Zmiany te obejmują wzmożone oddychanie i uwalnianie etylenu, zwiększone zmiękczanie ścian komórkowych i glukoneogenezę, rozkład kwasów oraz syntezę i akumulację związków aromatycznych.

Dojrzewanie mango zależy od różnych endogennych hormonów roślinnych, takich jak etylen, auksyna, kwas abscysynowy i kwas jasmonowy [108]. Hormony te mają różny wpływ na dojrzewanie pozbiorcze. W związku z tym, aby poprawić jakość i trwałość mango, można zastosować różne metody dojrzewania pozbiorczego.

Banany

Banany są kluczową rośliną uprawną dla milionów ludzi na całym świecie. Uprawia się je w 120 krajach, od Ameryki Południowej po Afrykę i Azję Południowo-Wschodnią, produkując łącznie 114 milionów ton bananów rocznie.

Nowe badanie wykazało, że uprawy bananów mogą stanąć w obliczu spadku plonów do 2050 roku, jeśli zmiany klimatyczne będą postępować zgodnie z prognozami. Miałoby to druzgocący wpływ na rolników i światowe dostawy żywności, potencjalnie sprawiając, że miliony ludzi w części krajów Globalnego Południa staną w obliczu głodu.

Wyniki badań sugerują, że aby pomóc chronić uprawy bananów i przyszłe światowe dostawy, rolnictwo tropikalne musi być przygotowane na wpływ zmian klimatycznych, w tym przewidywanie i reagowanie na zmieniające się warunki pogodowe, poprawę stanu gleby, opracowanie nowych technik hodowli roślin oraz praktyk zwalczania szkodników i chorób.

Banany są uprawiane w tropikach od tysięcy lat, począwszy od Filipin. Handlarze i podróżnicy przywieźli je do Indii, Afryki i Polinezji.

Oceń artykuł: Klimakteryczne owoce co to znaczy?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5