Jeśli szukasz zdrowej alternatywy dla chleba, chipsów czy krakersów, ciastka ryżowe są świetnym rozwiązaniem. Mają mało kalorii i węglowodanów, a można je urozmaicić kilkoma zdrowymi dodatkami, aby były bardziej sycące.
Możesz dodać do nich hummus, dip fasolowy, twarożek i wiele innych pysznych przekąsek. Jeśli masz ochotę na coś słodszego, spróbuj dodać do nich masło orzechowe i banany lub borówki i serek śmietankowy.
1. Smażony ryż
Wafle ryżowe możesz polewać różnymi dodatkami i sosami. Od masła orzechowego po banany – jest w czym wybierać.
Banany to świetny sposób, żeby dodać trochę słodyczy i zdrowych tłuszczów do ciastka ryżowego. Możesz też użyć pokrojonych truskawek lub sułtanek.
Awokado to kolejna pyszna i pożywna opcja. Rozsmaruj hummus lub smażoną fasolę na ciastku ryżowym i dodaj do niego warzywa, pomidory i jajko sadzone, aby uzyskać szybką i łatwą przekąskę.
Spróbuj chrupiącego ciastka ryżowego jako śniadania lub podwieczorku. Robi się je z resztek ryżu, są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku.
2. Kurczak
Jeśli jesteś fanem zarówno smażonego kurczaka, jak i gofrów, to prawdopodobnie próbowałeś już tego klasycznego amerykańskiego dania. Chrupiący kurczak ułożony wysoko na słodkim, puszystym gofrze to pyszne połączenie, któremu oddają się ludzie z całej Ameryki Północnej.
Historia powstania kurczaka i gofrów jest trochę zagmatwana. Wielu twierdzi, że powstał na Południu, gdzie króluje soul food, ale inni twierdzą, że został wymyślony w Nowym Jorku, gdzie w latach 30. ubiegłego wieku popularność zdobyły dwie restauracje – Wells House of Chicken i Roscoe’s House of Chicken and Waffles.
Bez względu na pochodzenie, to danie nigdy nie wyjdzie z mody. Czy to na brunch, kolację czy śniadanie, połączenie tych dwóch dań zawsze będzie zwycięskie.
3. Jajka
Nie możesz się pomylić z goframi jajecznymi – są tak uniwersalne, że możesz z nich zrobić słodkie lub pikantne przekąski. Możesz je polać syropem, bitą śmietaną, posiekanymi orzechami, a nawet owocami.
Aby uzyskać gofry ryżowe inspirowane śniadaniem, zmieszaj resztki ugotowanego na parze ryżu, jajka i sos sojowy. Rozłóż go na rozgrzanej gofrownicy i dodaj do niego co tylko zechcesz.
Klasycznym BEC jest kanapka z gofrem z masłem orzechowym i bananami (lub bananami i miodem). Dla dorosłych podaj gofry dyniowe z masłem miodowym i dużą porcją cynamonowych jabłek.
4. Banany
Banany są naturalnym słodzikiem i doskonałym partnerem dla tych puszystych gofrów. Nie przytłaczają smaku i są idealne z masłem orzechowym lub syropem czekoladowym!
Uważaj, że w tym przepisie używasz dojrzałych bananów. Nadadzą one gofrom więcej słodyczy i powinny mieć brązowy lub czarny kolor z kilkoma brązowymi plamkami.
Aby przygotować ciasto, ubij wszystkie suche składniki, w tym mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj do miski mleko, jajko i rozgniecione banany i dobrze wymieszaj.
Wlej ciasto do rozgrzanej gofrownicy i smaż do uzyskania złotego koloru i chrupkości. Przełóż na stojak do chłodzenia i podawaj natychmiast!
5. Orzechy
Jeśli szukasz zdrowej alternatywy dla zwykłych gofrów, gofry owsiano-orzechowe są świetnym wyborem. Robi się je, mieszając szybko gotujące się płatki owsiane z różnymi rodzajami orzechów ze zwykłym ciastem składającym się z mąki, jajek i masła.
Są łatwe do zrobienia i są bardziej zdrowe niż zwykłe gofry, ponieważ zawierają zdrowsze składniki. Można je jeść w takiej postaci lub ze zdrowymi dodatkami, takimi jak owoce, jogurt, bita śmietana, galaretka lub dżem.
To zabawny sposób na zachęcenie dzieci do spróbowania zdrowych płatków owsianych. Jest to również dobry sposób na wprowadzenie do ich diety dodatkowego białka. Aby uzyskać bardziej wyrazistą wersję, dodaj do ciasta przed pieczeniem trochę posiekanych orzechów włoskich lub nasion.