Czosnek niedźwiedzi, znany w Wielkiej Brytanii jako ramsons, jest jedną z wczesnych dzikich roślin, które można znaleźć w zacienionych lasach. Jego bulwiaste liście i białe kwiaty w kształcie gwiazdek są pysznym znakiem, że nadszedł sezon.
Jest to popularne zioło kulinarne, znane z wysokiej zawartości adenozyny i ajoenu, aktywnych składników czosnku. Wykazano również, że zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i poprawia krążenie krwi.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Klasyczny wiosenny sos, który jest superszybki do zrobienia. To pesto jest doskonałe do makaronów, zup i sałatek.
To pyszne pesto jest zrobione z dzikiego czosnku, oliwy z oliwek i parmezanu. Zawiera również orzeszki piniowe. Jest bardzo uniwersalne i pasuje do większości dań z makaronu, może być używane jako dip do warzyw i jako smarowidło do kanapek.
Można go również używać zamiast bazylii. Zawiera witaminy A, C i B, a także żelazo, wapń, fosfor, sód, miedź i potas.
Jest znana ze swoich właściwości zdrowotnych, w tym obniżania poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Jest dobrym detoksykatorem.
Masło z czosnku niedźwiedziego
Krewny cebuli, dziki czosnek (Allium ursinum) najlepiej rośnie w wilgotnych lasach, na polach lub w żywopłotach. Tę smukłą, ale odporną roślinę łatwo rozpoznać po dużych liściach i charakterystycznym ostrym zapachu czosnku, który unosi się w powietrzu.
Mimo krótkiego sezonu (w Niemczech kwitnie od kwietnia do czerwca), jest niezbędnym składnikiem każdej dobrze zaopatrzonej kuchni. Najwyższej jakości fleur de sel firmy Terre Exotique został połączony z dzikim czosnkiem, aby stworzyć tę słono-słodką miksturę, która podniesie twoje grillowane mięsa, jajka i lody na zupełnie nowy poziom.
Najlepsze jest to, że przygotowanie porcji tego masła z dzikiego czosnku jest naprawdę proste, a ty zostaniesz nagrodzony wyżej wymienionymi wyróżnieniami na lata! To obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika jedzenia. Najlepszą porą na zbieranie dzikiego czosnku jest jego krótka wyprawa do ogrodu lub lokalnego lasu.
Zupa z czosnku niedźwiedziego
Ta prosta zupa ze świeżo zebranego dzikiego czosnku (lub ramsonów) to pyszny sposób na wykorzystanie wiosny. To żywa, zielona zupa o delikatnym czosnkowym smaku, zawierająca ziemniaki do zagęszczenia.
To świetny przepis do zamrożenia, ponieważ można go łatwo przechowywać w szczelnym pojemniku do sześciu miesięcy. To także świetne danie, które można zabrać na przyjęcie lub na piknik.
Szybka i smaczna zupa z cebuli i ziemniaków, podawana z posypką z zebranych liści dzikiego czosnku i domowym wywarem warzywnym. To dobre danie dla celiaków lub osób stosujących dietę bezglutenową, wystarczy użyć wywaru warzywnego, który nie zawiera glutenu.
To smaczna zupa, która jest pyszna z odrobiną świeżego chleba na boku. Świetnie nadaje się do wykorzystania wiosny i jest fantastyczną, zdrową zupą dla całej rodziny. Świetnie nadaje się także dla wegetarian.
Risotto z czosnkiem niedźwiedzim
Oznaczenie wiosny i idealny dodatek do szparagów – to risotto z dzikim czosnkiem, które z pewnością spodoba się tłumom. Zawiera jedne z najlepszych składników w przepisie: odrobinę białego wina, bulion z kurczaka (jeśli nie jesz mięsa), dużo masła i zdrową dawkę parmezanu.
Sztuka przygotowania tego risotto polega na połączeniu jakości i ilości: wystarczy garść liści dzikiego czosnku, ale nie bój się dodać więcej niż jedną lub dwie łodygi na raz!
Najlepsze jest to, że to risotto jest naprawdę proste do zrobienia, nawet dla tych, którzy mają mało czasu. Zblanszowanie liści w lodowatej wodzie i wykorzystanie ich do przygotowania ładnie wyglądającego risotto to główna idea, bo potem możesz zająć się innymi rzeczami, jak dodanie bulionu, ryżu i wyciśnięcie cytryny do risotto.