Jest wiele różnych powodów, dla których ludzie nie chcą używać jajek do panierowania. Może to być alergia, dieta wegańska lub po prostu unikanie jajek.
Jest kilka alternatyw, które mogą spełnić swoje zadanie. Oto 4 z nich, które możesz wypróbować:
Mleko
Jeśli nie używasz nabiału z powodu nietolerancji laktozy lub jesteś weganinem, masz ograniczone możliwości panierowania kurczaka i ryb. Jest jednak kilka metod, których możesz użyć, żeby mieć pewność, że twoje dania będą smaczne i zdrowe.
Podstawową metodą panierowania kurczaka do smażenia jest oprószenie mięsa mąką, zanurzenie go w jajku, a następnie w bułce tartej. Użycie mąki jest ważne, ponieważ pomaga głównej panierce przylegać do jedzenia.
Sztywna śmietana jest świetnym zamiennikiem jajka, jeśli chodzi o panierowanie, a także pomaga utrzymać ciasto lub okruchy na kurczaku podczas smażenia. Jest to bardzo dobra alternatywa dla osób, które chcą całkowicie unikać jajek, a zwłaszcza dla tych, którzy nie mają nabiału.
Masło
Masło jest niezbędnym składnikiem prawie każdego przepisu, jaki przyjdzie ci do głowy – chleba, ciasteczek, ciast, sosów, lodów, a nawet napojów. Jego smak, tekstura i konsystencja sprawiają, że jest świetną opcją do pieczenia.
Trudno sobie wyobrazić, że zamiast masła można użyć czegoś innego, ale istnieje wiele alternatywnych sposobów zastąpienia masła w przepisach. Margaryna, masło roślinne i produkty do smarowania to świetne opcje, które pomogą Ci uniknąć tłuszczów nasyconych zawartych w maśle.
Jajka są też ważnym składnikiem panierki, ponieważ zapewniają „klej”, który pomaga wysuszyć takie rzeczy jak mąka i bułka tarta. Jeśli nie masz pod ręką jajek, mieszanka wody i skrobi kukurydzianej jest doskonałym substytutem.
Śmietana ciężka
Jeśli szukasz dobrego środka wiążącego, który może zastąpić jajka w przepisach na panierkę, śmietana ciężka jest najlepszym rozwiązaniem. Zapewnia mocną, gładką konsystencję, która pomaga w przyklejaniu się bułki tartej w potrawach smażonych i innych.
Może być również stosowana w wielu innych potrawach, w tym w zupach i sosach. Może być również odtworzony w postaci sproszkowanej, aby dodać bogactwa do wypieków, kawy i herbaty.
Możesz również użyć roztopionego masła, gęstej śmietany lub zwykłego jogurtu zamiast jajek podczas panierowania kurczaka. Te zamienniki sprawdzają się w większości przepisów wymagających użycia śmietany i pomagają zapobiegać przywieraniu potraw do patelni.
Majonez
Jeśli brakuje Ci jajek lub masz na nie alergię, możesz zrobić własną bułkę tartą, zanurzając kawałki kurczaka w mleku, a następnie w mące. Mleko nada im lepką powierzchnię do pokrycia okruchami, a mąka pomoże utrzymać okruchy na miejscu.
Użycie majonezu zamiast jajek do zrobienia bułki tartej jest również doskonałą alternatywą. Tłuste składniki majonezu zapewniają powierzchnię, która jest wystarczająco lepka, aby utrzymać okruchy, a ponadto można go dodać tuż przed gotowaniem, aby uzyskać równomierne pokrycie.
W przeciwieństwie do winegretów, które są tymczasowymi emulsjami, majonez jest emulsją trwałą. Lecytyna zawarta w żółtkach jaj jest emulgatorem, który pomaga utrzymać mieszaninę w całości. Dzięki temu możesz używać majonezu jako zamiennika jaj w wielu różnych przepisach.
Zamiennik jajek
Gdy przygotowujesz przepisy na panierkę, ważne jest, żebyś używał zamiennika jaj. Bez względu na to, czy jesteś weganinem, masz alergię na jajka, czy po prostu nie masz ich w domu, znalezienie zamiennika jajka może pomóc w zapewnieniu, że wypiek wyjdzie idealnie.
Właściwy zamiennik jajka zależy od funkcji jajka w przepisie, takiej jak rozczyn lub wiązanie. Na przykład mieszanka sody oczyszczonej i octu jabłkowego jest dobrym zamiennikiem jajka w wielu przepisach, które wymagają użycia jednego jajka – mówi Tutunjian.
Tłuczony banan to kolejny popularny zamiennik jajka w słodkich deserach, takich jak ciasta i babeczki. To także świetna alternatywa dla osób stosujących dietę niskotłuszczową lub unikających nabiału.