Co zrobić z awokado?

Awokado to wszechstronny i kremowy owoc, który można wykorzystać w wielu różnych przepisach. Niezależnie od tego, czy lubisz guacamole, czy bardziej wyrafinowane sposoby, każdy znajdzie tu coś dla siebie!

Jeśli starasz się dodać do swojej diety więcej zdrowych tłuszczów, awokado jest na to idealnym sposobem. Spróbuj go w tych orzeźwiających sałatkach, kanapkach, jajecznicy i nie tylko!

1. Puree

Jedno z najłatwiejszych puree do przygotowania bez gotowania i specjalnego sprzętu, awokado to świetny sposób na zapoznanie dziecka ze smakami i konsystencją owoców i warzyw.

Jest bogate w witaminy, minerały, błonnik pokarmowy i zdrowe tłuszcze, które są dobre dla niemowląt.

Używając widelca, rozgnieć awokado z taką ilością wody, mleka matki lub mieszanki, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Możesz również zmiksować awokado w blenderze lub robocie kuchennym.

Jeśli nie planujesz natychmiastowego użycia puree, możesz zamrozić je w foremkach do kostek lodu i rozmrażać w razie potrzeby. W przypadku zamrażania, pamiętaj, żeby przed przechowywaniem lub rozmrażaniem dodać do puree odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu awokado nie zbrązowieje i zachowa świeży smak.

2. Tłuczenie

Tłuczenie awokado to świetny sposób na zrobienie guacamole i dipów, które są zdrowsze niż tradycyjne pasty na bazie śmietany lub majonezu. Dobrze sprawdza się też jako dodatek do tostów lub alternatywa dla masła.

Aby zrobić puree z awokado, obierz i wydrąż owoc niedominującą ręką na desce do krojenia. Używając ostrza noża, przetnij go wzdłuż wokół pestki i przez wszystkie warstwy.

Po pokrojeniu całego miąższu, przekręć i rozdziel obie połówki, aby usunąć pestkę. To trochę jak kostka Rubika, więc uważaj, żeby się nie skaleczyć.

Jeśli chcesz, żeby Twoje puree z awokado dłużej zachowało świeżość, wyciśnij na nie trochę soku z cytryny. Spowolni to proces utleniania i pozwoli zachować świeżość przez wiele dni.

3. Pokrój

Awokado to niezwykle wszechstronny owoc, który jest bogaty w zdrowe dla serca tłuszcze jednonienasycone i błonnik. Używa się go w wielu potrawach, od guacamole po tosty.

Zanim zaczniesz kroić awokado, koniecznie sprawdź, czy jest dojrzałe. Dojrzałe awokado będzie się poddawać, gdy lekko je ściśniesz, a mała szypułka powinna łatwo odchodzić.

Używając ostrego noża szefa kuchni, przetnij awokado na pół wzdłuż. Przerwij cięcie, gdy tylko poczujesz, że nóż uderza w dół w środku owocu.

Następnie obróć awokado tak, aby było zwrócone do Ciebie i pokrój w dół środek miąższu wokół dołu. Przekręć dwie połówki, aby je rozdzielić.

4. Grillowanie

Grillowanie awokado nadaje kremowemu wnętrzu wspaniały, dymny smak. To czyni je idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, ryb lub warzyw i doskonale nadaje się do podawania w ulubionych sałatkach!

Możesz użyć grilla gazowego lub patelni grillowej na średnio-wysokim ogniu. Pamiętaj, żeby przygotować awokado, przecinając je na pół, usuwając pestkę i smarując oliwą z oliwek.

Tuż przed grillowaniem wyciśnij sok z cytryny lub limonki na miąższ awokado, żeby zapobiec jego zbrązowieniu.

Możesz też posmarować grillowane awokado słodkim miodem, takim jak miód z awokado. Może być nieco gorzki i ciemniejszy niż miód koniczynowy czy z kwiatów pomarańczy, ale dodaje owocom naprawdę wyjątkowego smaku.

5. Miksuj

Awokado jest niezwykle uniwersalnym składnikiem, który można wykorzystać na wiele sposobów. Jest bogate w zdrowe tłuszcze i błonnik, które pomagają dłużej utrzymać sytość.

Dostarcza też właściwości przeciwzapalne oraz mnóstwo witamin i minerałów. Można go dodać do smoothie lub podać jako dip czy smarowidło do kanapek.

Miękki miąższ awokado można z łatwością rozdrobnić w blenderze, dodając jedwabistą konsystencję do napoju bez nabiału.

Łagodny smak awokado jest również łatwy do uzyskania podczas miksowania. Zawarte w nim tłuszcze nienasycone świetnie zastępują masło w wypiekach.

Użyj awokado w smoothie, aby nadać mu kremową konsystencję i dostarczyć mnóstwo składników odżywczych. Dodatek innych owoców i warzyw, takich jak szpinak i jabłka, również pomoże nadać smoothie jeszcze bardziej satysfakcjonujący smak.