Co zrobić z dużych ogórków?

Co zrobić z dużych ogórków?

Jeśli kiedykolwiek uprawiałeś ogórki, to prawdopodobnie spotkałeś się z kilkoma przerośniętymi. Chociaż nie chcesz ich wyrzucać, jest wiele sposobów na wykorzystanie nadmiaru dużych ogórków.

Jednym ze sposobów jest zrobienie pikantnej ogórkowej relishy, którą możesz dodać do kanapek, hamburgerów lub hot dogów. Innym pomysłem jest zrobienie z nich pysznej sałatki ogórkowej.

Stuffed Veggie Boats

Jeśli masz w kuchni kilka dużych ogórków, możesz zrobić te Stuffed Veggie Boats, które są idealne na lekki posiłek lub przekąskę. Są łatwe do zrobienia, niskokaloryczne i stanowią świetny sposób na dostarczenie do diety zdrowych składników odżywczych.

Ten przepis jest odmianą cukiniowych łódeczek, które widuje się na pizzy lub kanapkach i jest bardzo smaczny! Te łódeczki są nadziewane pikantną mieszanką z ciecierzycy, papryki i wegańskiego sera.

To danie jest bezglutenowe i stanowi fantastyczny wybór na bezmięsną poniedziałkową kolację lub lunch. Stanowi również uroczą przystawkę lub dodatek do imprezowego bufetu.

Relish ogórkowy

Relish ogórkowy to uniwersalna przyprawa, która jest pikantna i słodka. Można nim polewać hot dogi i hamburgery, dodawać do sałatki z tuńczyka lub kurczaka, a także dodawać do sałatek z ziemniaków lub makaronu, aby dodać im nieco pikanterii!

Do przygotowania tego relishu potrzebne będą ogórki, zielona papryka i cebula. Warzywa te są łączone z zalewą octową i przyprawiane przyprawami do marynowania.

Słodycz cukru i pikantność octu równoważą wszystkie smaki w tym pysznym przepisie na relish! Do tego przepisu możesz dodać również inne warzywa, takie jak marchew, kapustę i koperek.

Ten domowy przepis na relish będzie doskonałym dodatkiem do Twoich ulubionych potraw. Jest łatwy do zrobienia i będzie długo przechowywany w spiżarni! Pamiętaj tylko, żeby przed użyciem przetworzyć go w puszce w kąpieli wodnej.

Zupa ogórkowa

Jednym z najszybszych i najbardziej orzeźwiających letnich dań jest zupa ogórkowa, lekka i chłodząca zupa, która jest pyszna jako posiłek lub dodatek do dania. Można ją przygotować w kilka minut i jest ona smacznym dodatkiem do grillowanej ryby, szaszłyków z wędzonego łososia lub burgera.

W tym przepisie na zupę ogórkową połączenie jogurtu, maślanki i świeżych ziół tworzy soczystą i orzeźwiającą letnią zupę, która zapewni Ci ochłodę w gorące dni. Podawaj ją z kanapką z grillowanym serem lub kromką chleba jako łatwy letni lunch lub kolację!

Oryginalny przepis mówi o jogurcie greckim, ale można go zastąpić creme fraiche lub kwaśną śmietaną. Możesz też dodać trochę posiekanego czosnku, aby uzyskać ostry smak. Możesz udekorować ją plasterkami ogórka i skropić oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, aby ta prosta i smaczna zupa była jeszcze bardziej satysfakcjonująca!

Winegret ogórkowy

Ogórki są jednym z najlepszych składników, których możesz użyć, gdy chcesz uzyskać coś lekkiego, chrupiącego i pysznego. Doskonale komponują się z grillowanymi krewetkami, kurczakiem lub rybą, a także są świetnym sposobem na dodanie smaku sałatkom.

Ta łatwa sałatka z ogórków z koperkowym winegretem jest świetnym dodatkiem do Twojego piknikowego lub grillowego menu! Jest szybka w wykonaniu i stanowi świetny sposób na wykorzystanie dużych ogórków.

Aby przygotować to łatwe danie, zacznij od obrania i cienkiego pokrojenia ogórków. Odrzuć końcówki, a następnie połącz wszystkie składniki w misce. Mieszaj, aż się dobrze połączą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a nawet na dzień przed podaniem.

Ten dressing jest prostą i zdrową alternatywą dla kupnych dressingów czy majonezu. To także świetny sposób na wprowadzenie do diety większej ilości warzyw.

Pikle z ogórków

Pikle z dużych ogórków są idealne na lekką przekąskę, a także stanowią miły dodatek do deski serów i imprezowych potraw. Podstawą do przygotowania tych pikantnych smakołyków jest zwykła zalewa z octu i wody.

Jedna filiżanka pokrojonych słodkich ogórków lub ogórków koperkowych jest dobrym źródłem witaminy K, która pomaga aktywować enzymy wspierające zdrowie kości i chrząstek. Ten składnik odżywczy wspomaga również zdrowe krzepnięcie krwi.

Ogórki kiszone są niskokalorycznym pożywieniem, dzięki któremu dłużej czujesz się syty. Zawierają również ocet, który utrzymuje stały poziom cukru we krwi i zmniejsza skoki insuliny, które powodują uczucie głodu.

Zawierają również dużą ilość sodu, dlatego należy spożywać je z umiarem, jeśli masz nadciśnienie lub cukrzycę. Sól zawarta w solance może spowodować wzrost ciśnienia krwi i zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób serca lub udaru mózgu.

Co na obiad w piątek?

Co zrobić z filetu z indyka?

Oceń artykuł: Co zrobić z dużych ogórków?

Ilość ocen: 1 Średnia ocen: 5 na 5