Jest tyle różnych sposobów na wykorzystanie plastrów tortilli. Możesz posypać nimi sałatkę, wrzucić do burrito lub zupy, a nawet przekąsić!
Czipsy tortilla są pyszne i łatwe do zrobienia. Możesz je nawet upiec zamiast smażyć, aby uzyskać lżejszą wersję!
Pieczone
Jednym z najłatwiejszych i najbardziej satysfakcjonujących sposobów wykorzystania plastrów tortilli jest ich upieczenie. Świetnie pasują do zup, sałatek i misek burrito.
W tym prostym przepisie po prostu pokroisz tortille w paski, posmarujesz je olejem i upieczesz, aż będą chrupiące. Otrzymasz porcję chrupiących chipsów, które przetrwają kilka dni, jeśli będziesz je przechowywać w szczelnym pojemniku.
Jeśli jesteś wielkim fanem kukurydzianych tortilli, ten przepis jest dla Ciebie idealny! Musisz uważnie je obserwować, żeby się nie przypaliły i być może będziesz musiał je kilka razy podrzucać podczas pieczenia.
Smażone w głębokim tłuszczu
Jeśli szukasz zabawnej przekąski, spróbuj zrobić te pyszne i proste chipsy z tortilli smażone w głębokim tłuszczu. Idealnie nadają się do zanurzenia w misce guacamole lub po prostu do chwycenia na szybki kęs w podróży.
Najpierw musisz rozgrzać patelnię o głębokości co najmniej 1/4 cala. Jeśli skwierczy i bulgocze, olej jest gotowy.
Smaż partiami, aż paski tortilli lekko się zarumienią i staną się chrupiące. Wyjmij je z oleju szczypcami lub łyżką cedzakową i odsącz na papierowych ręcznikach.
Możesz również upiec je w piekarniku zamiast smażenia, aby uzyskać lżejszą opcję. Posmaruj je niewielką ilością oleju i dopraw solą, a następnie piecz w piekarniku w temperaturze 350 stopni Celsjusza, aż będą lekko złote.
Chipsy tortilla
Chipsy tortilla są bardzo popularną przekąską w Stanach Zjednoczonych, zdobywając 20% rynku słonych przekąsek. W porównaniu z chipsami kukurydzianymi, chipsy tortilla mają bardziej zasadowy smak i bardziej chrupiącą teksturę. Mają też o 12% mniejszą absorpcję oleju podczas smażenia i mogą być produkowane w wariantach o obniżonej zawartości oleju.
Pieczone chipsy tortilla to pyszna, szybka i łatwa do przygotowania w domu przekąska. Świetnie nadają się do maczania w guacamole, salsie, a nawet zupach i sałatkach!
Kruszone tortille mogą być również używane jako alternatywa dla panierki w wielu potrawach. Możesz z nich zrobić sznycle z kurczaka lub wieprzowiny, filety rybne, smażone kulki serowe, paluszki z awokado i paski z kurczaka!
Możesz też użyć pokruszonych tortilli do zagęszczenia gulaszu. Dodadzą one uroczego „kukurydzianego” smaku i sprawią, że gulasz nie stanie się zbyt płynny lub mazisty.
Zupa z tortilli
Jeśli szukasz obfitego, zdrowego posiłku, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, zupa z tortilli jest doskonałym wyborem. Ta aromatyczna zupa inspirowana kuchnią meksykańską jest pełna chudego białka, bogatej w błonnik fasoli i warzyw oraz węglowodanów złożonych pochodzących z kukurydzy i tortilli.
Jest też bardzo prosta do zrobienia: Zacznij od podsmażenia kilku aromatycznych składników, takich jak cebula i czosnek. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj bulion z kurczaka, pieczone pomidory, suszone chili ancho, które dodadzą trochę dymu i ciepła, oraz rozdrobnionego kurczaka, aby nadać zupie trochę ciężkości.
Kiedy smaki się połączą, pozwól zupie gotować się na wolnym ogniu, aż będzie gotowa do podania. Następnie nabierz trochę do miski i dodaj do niej chrupiące paski tortilli (lub chipsy), rozdrobniony ser, awokado, plasterki jalapeno i kwaśną śmietanę.