Kasza i pszenica bulgur to obfite, zdrowe „ziarna”, które można wykorzystać w wielu przepisach. Ale które z nich jest najlepsze?
Oba są obfitymi, pełnymi ziarnami z dużą ilością składników odżywczych. Są też niskokaloryczne, co czyni je zdrowym elementem diety.
Wartość odżywcza
Kuskus jest doskonałym źródłem węglowodanów, makroskładników, które pomagają kontrolować wagę i poziom cukru we krwi. Dostarcza też sporej ilości białka i błonnika.
Zawartość filiżanki ugotowanego kuskusu to 37 gramów węglowodanów, 6 gramów białka, 0,3 grama tłuszczu i 2,2 grama błonnika. Ma też niski indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że nie powoduje dużego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Kasza gryczana i kuskus należą do grupy produktów zbożowych, które są podstawą dla osób stosujących dietę roślinną. Są przystępnym źródłem węglowodanów oraz niezbędnych witamin i minerałów, takich jak żelazo i cynk.
Są dobrym źródłem błonnika, który pomaga utrzymać sytość i może zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i niektórych rodzajów raka. Są również dobrym źródłem przeciwutleniaczy i mogą pomóc w ochronie przed stanami zapalnymi.
Zalety zdrowotne
Kasze kuskus mają wiele zalet zdrowotnych, w tym poprawiają stan zdrowia serca, poprawiają kontrolę poziomu glukozy we krwi i chronią przed niektórymi rodzajami raka. Może też pomóc zwiększyć odporność, poprawić trawienie, wspomóc utratę wagi, leczyć rany i wzmocnić mięśnie.
Kasza kuskus ma dużo błonnika, który pomaga utrzymać poziom cukru we krwi i zapobiega zaparciom. Dieta z większą zawartością błonnika może również obniżyć ryzyko wystąpienia raka jelit i piersi.
Przygotowanie
Kuskus to tradycyjne danie ludów Afryki Północnej. Robi się go z mąki z pszenicy durum i semoliny, której ziarna są zwilżane i formowane w małe granulki.
To zboże jest nie tylko smaczne, ale też bardzo pożywne, ponieważ zawiera niezbędne białka roślinne, które muszą być obecne w diecie człowieka. Możesz go używać jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych.
Aby przygotować miseczkę kuskusu, wsyp do garnka filiżankę lub dwie suchej kaszy i zalej wrzącą wodą. Po kilku minutach kuskus wchłonie całą wodę i zamieni się w puszystą kaszę.
Ugotowanie dużej porcji kuskusu na raz jest o wiele łatwiejsze, niż się wydaje, i możesz to zrobić w wolnowarze lub na kuchence. Potrzebujesz tylko wystarczająco dużej miski i pokrywki lub talerza, który utrzyma parę wewnątrz.
Cena
Kasza kuskus jest niedrogim źródłem węglowodanów i błonnika, które są niezbędne dla zdrowia. Dostarczają również niewielką dawkę białka i zdrowych tłuszczów.
Ten zaskakująco smaczny produkt występuje w wielu odmianach, w tym w postaci ekologicznego kuskusu pszennego i kuskusu bezglutenowego (który jest wytwarzany z ryżu lub prosa). W większości przypadków są one zwijane w małe granulki i suszone, dzięki czemu mogą służyć przez wiele miesięcy.
W porównaniu z innymi rodzajami ziaren, kuskus jest najlepszym sposobem na uzyskanie dziennego zalecanego spożycia błonnika, który jest kluczem do utrzymania dobrego zdrowia układu trawiennego i prawidłowego poziomu cukru we krwi. Ponadto jest dobrym źródłem witamin z grupy B i żelaza, dwóch składników odżywczych, które zazwyczaj trudniej uzyskać ze źródeł roślinnych.