Co dodać do gotowania kalafiora?

Co dodać do gotowania kalafiora?

Kalafior jest warzywem łatwym do przygotowania na wiele sposobów. Ma mało kalorii, a dużo potasu, błonnika i witaminy C.

Pieczony kalafior jest smaczną przystawką i można go urozmaicić sosem romesco lub pesto. Można go też po prostu podać z grzankami z orzeszków piniowych i świeżymi ziołami, aby uzyskać śródziemnomorski smak.

Parowanie

Kalafior to niezwykle uniwersalne warzywo, które w pewnym momencie można znaleźć w każdej kuchni. Ten przedstawiciel rodziny kapustnych stał się podstawą diety opartej na węglowodanach, pojawiając się we wszystkim, od misek energetycznych po placki do pizzy.

Kluczem do gotowania kalafiora jest upewnienie się, że nie jest rozgotowany. Jeśli będziesz gotować go zbyt długo, płatki staną się miękkie i wiotkie.

Zacznij od oderwania twardych, zewnętrznych liści. Po usunięciu łodygi, przetnij ją dookoła i usuń dolną część rdzenia, zachowując płatki (kwiatostany).

Włóż płatki do dużego garnka z wodą, która zakrywa je na co najmniej 2 cale. Doprowadź wodę do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż różyczki zmiękną, około 5 minut w przypadku małych różyczek i 10 minut w przypadku większych.

Odcedź i podawaj. Dodaj masło lub olej smakowy, sól, pieprz i inne przyprawy, które chcesz.

Steaming

Steaming to jeden z najlepszych sposobów gotowania warzyw, zachowujący ich składniki odżywcze. Można to zrobić na wiele sposobów, w tym używając koszyka do gotowania na parze lub durszlaka.

Aby przygotować kalafiora do gotowania na parze, przytnij liście i łodygi, aby usunąć wszelkie ciemne plamy lub pleśń, która mogła się pojawić. Następnie odetnij środkową łodygę, która dzieli główkę na pojedyncze różyczki.

Umieść różyczki kalafiora w koszyku do gotowania na parze i przykryj wodą. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. W zależności od wielkości płatków, gotuj 5 lub 6 minut dla chrupiącego kalafiora i 7-9 minut dla bardziej miękkich, ugotowanych płatków.

Po ugotowaniu na parze, wymieszaj ugotowany na parze kalafior z masłem, oliwą z oliwek (jeśli chcesz), skórką z cytryny i/lub serem topionym. Dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie podawaj. To szybkie i łatwe danie dodatkowe, które z pewnością przypadnie Ci do gustu. Bez względu na to, czy stosujesz dietę low-carb, czy po prostu chcesz dodać do swojego jadłospisu warzywa, ten przepis jest wart wypróbowania!

Mikrofalówka

Jeśli nie chcesz spędzać dużo czasu na gotowaniu kalafiora na parze, mikrofalówka jest szybkim i łatwym sposobem na przygotowanie tego pożywnego warzywa. Nie potrzebujesz do tego specjalistycznego sprzętu i możesz ugotować go w zaledwie trzy minuty.

Umyj i pokrój kalafior na małe kawałki, a następnie umieść je w misce do mikrofalówki z niewielką ilością wody. Przykryj miskę pokrywką do mikrofalówki, wilgotnym ręcznikiem papierowym lub folią do mikrofalówki, która nie będzie dotykać płatków.

Czas gotowania zależy od wielkości płatków i mocy mikrofalówki. Często sprawdzaj, czy płatki nie są rozgotowane.

Po ugotowaniu nałóż na wierzch sos majonezowo-musztardowy i serek topiony. Przykryj i podgrzewaj w mikrofalówce jeszcze przez 1-2 minuty, żeby ser się rozpuścił. Pozostaw na dwie minuty przed podaniem.

Głębokie smażenie

Kalafior jest wspaniałym warzywem do gotowania. Jest bogaty w składniki odżywcze i uważany jest za superżywność.

Jest również bardzo uniwersalny i można z niego przyrządzić wiele potraw, w tym te kalafiorowe nuggetsy, które są bardzo popularną przekąską. Metoda smażenia w głębokim tłuszczu sprawia, że kalafior jest chrupiący i nie wchłania tyle oleju, co podczas smażenia na patelni.

Do przygotowania tych nuggetsów z kalafiora potrzebujesz kilku składników, w tym mąki, jajka i oleju rzepakowego. Możesz również użyć tumeric dla smaku i koloru.

Oceń artykuł: Co dodać do gotowania kalafiora?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5