Wigilia to czas, kiedy możesz odpocząć z bliskimi. Dlatego tak ważne jest, aby wyprzedzić przygotowania i przygotować pyszną kolację przed tym wielkim dniem.
Jest wiele potraw, które można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, aż będziesz gotowy do ich podania!
Paszteciki
Paszteciki to jedna z najlepszych rzeczy podczas kolacji wigilijnej, a do tego dość łatwa do przygotowania z wyprzedzeniem. Przygotowując ją dzień wcześniej, będziesz miał ją gotową na jutro, kiedy podasz ją razem z indykiem lub kurczakiem.
Możesz nawet zrobić porcję wcześniej i zamrozić ją, aby zaoszczędzić czas w Boże Narodzenie. Możesz po prostu dodać go do rozmrożonego indyka lub kurczaka w dniu świąt i nadal będzie smakował tak samo dobrze.
Czy szukasz klasycznego przepisu na farsz, czy też czegoś bardziej wyjątkowego, mamy smaczny wybór, który z pewnością zachwyci wszystkich Twoich gości. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – od wegetariańskich wersji po dania w stylu południowo-zachodnim. Zabierz się więc do kuchni i przygotuj jeden z tych świątecznych przepisów!
Warzywa
Wiele warzyw możesz przygotować wcześniej, aby zmniejszyć ilość pracy w Boże Narodzenie. Na przykład obieranie ziemniaków i marchewek może odbywać się przez noc w zimnej wodzie, co pozwoli zaoszczędzić czas rano w Boże Narodzenie.
Inną opcją jest ugotowanie warzyw, takich jak ziemniaki i pasternak, aby były gotowe do pieczenia lub gotowania w Boże Narodzenie. Możesz też ugotować czerwoną kapustę kilka dni wcześniej, aby ją zamrozić.
Możesz nawet przygotować sałatki z wyprzedzeniem, aby były gotowe do podania przy stole w Wigilię. Aby nadać sałatce świąteczny charakter, dodaj do niej nasiona granatu i bakalie, które dodadzą jej słodyczy i smaku.
Yorkshire Pudding
Tradycyjny element brytyjskiej kolacji bożonarodzeniowej, Yorkshire pudding to instytucja i obowiązkowy dodatek do każdej pieczeni. Jeśli zostaną źle przyrządzone, mogą zepsuć cały posiłek, dlatego tak ważne jest, aby zrobić je dobrze.
Kluczem jest upewnienie się, że piekarnik osiągnie stałą temperaturę 220 stopni C/480 stopni F, aby ciasto urosło i ugotowało się prawidłowo. Ważne jest również, aby upewnić się, że forma i tłuszcz są gorące przed wlaniem ciasta – jeśli będą zbyt zimne, puddingi nie będą wystarczająco chrupiące.
Podniesienie temperatury ciasta i patelni/formy do muffinek jest prostym sposobem na poprawienie jakości puddingów Yorkshire. Pomoże to ciastu urosnąć, ograniczy przywieranie do formy i sprawi, że będą bardziej atrakcyjne.
Świnki w kocykach
Jeśli szukasz zabawnego dodatku do świątecznego stołu, rozważ świnki w kocykach. Te koktajlowe kiełbaski zawinięte w boczek można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić do czasu, gdy będziesz chciał je przyrządzić.
Łatwo je złożyć i są idealne dla gości. Świetnie nadają się do maczania w ulubionych dipach, takich jak musztarda miodowa, ketchup czy sos piwno-serowy.
Jeśli chcesz przygotować świnki w kocach bez wieprzowiny, istnieje wiele opcji wegańskich. Upewnij się tylko, że na opakowaniu znajduje się informacja o sposobie zamrażania.
Crock Pot
Crock Pot to fantastyczny sposób na przygotowanie dań, które zajmują mniej miejsca w piekarniku i pozwalają na spędzenie czasu z rodziną. A mając do wyboru tak wiele pysznych przepisów, z pewnością znajdziesz to, czego potrzebujesz na idealną świąteczną kolację!
Ten przepis na grzane wino z crockpota z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Jest tak łatwy do wykonania i rozgrzeje Twoją kuchnię najbardziej niesamowitymi aromatami.
Możesz również wykorzystać swój crockpot do przygotowania deserów! Pudding z dyni to świąteczny przysmak, który z łatwością przygotujesz w wolnowarze. Możesz nawet przygotować w nim pyszną szarlotkę!