Co zrobić z czerwonej kapusty?

Co zrobić z czerwonej kapusty?

Czerwona kapusta to wszechstronne warzywo, które świetnie smakuje na surowo, na parze, duszone, smażone lub fermentowane. Jest warzywem o dużej zawartości kalorii i witamin A, K i C.

Jest także fantastycznym źródłem przeciwutleniaczy i oczyszczającego jelita błonnika. Dlatego jest tak zdrowym składnikiem, który warto włączyć do swojej diety!

Sałatki

Czerwona kapusta, warzywo z rodziny krzyżowych, jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Zawiera szczególnie dużo witaminy C, która poprawia stan oczu, zębów i kości.

To wszechstronne warzywo można drobno poszatkować w sałatkach, dodać do mieszanych potraw lub zjeść na surowo w postaci kapuścianej papki. Jest też dobrym źródłem błonnika, potasu i folianów.

Jest pyszna, pieczona lub grillowana i ma przyjemny, dymny smak. W tym przepisie kawałki czerwonej kapusty są podawane z fioletową marchewką i ziemniakami oraz słodko-słonym dressingiem.

Ta kolorowa kapusta jest idealnym dodatkiem do tacos z kurczakiem, ale pasuje też do hamburgerów i innych grillowanych mięs. Jest niskokaloryczny i pełen świeżych ziół, co czyni go świetną opcją na lunch.

Dania dodatkowe

Kapusta czerwona może być używana na wiele sposobów jako danie dodatkowe. Możesz ją gotować, dusić, a nawet zapiekać, by stworzyć obfitą zupę lub potrawę z kapusty duszonej.

Możesz też przygotować chrupiącą sałatkę azjatycką z surową kapustą, marchewką, edamame i migdałami. To zdrowa i pyszna propozycja na lunch lub kolację, którą przygotujesz w zaledwie 10 minut.

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej tego bogatego w składniki odżywcze warzywa, możesz nawet zrobić z niego sok! Możesz zmieszać ją z sokiem gruszkowym, pomarańczowym lub jabłkowym, aby uzyskać orzeźwiający napój pełen składników odżywczych i niskokaloryczny.

Jeśli szukasz świątecznego dania dodatkowego, spróbuj tej polskiej czerwonej kapusty, która jest podsmażana w słodko-pikantnym sosie z brązowego cukru i octu. To pikantny i kolorowy sposób na podkreślenie pieczonych kotletów wieprzowych lub innych jesiennych potraw.

Zupy

Czerwona kapusta nie jest tak powszechna w Stanach Zjednoczonych jak biała, ale jest wspaniałym warzywem, które warto włączyć do swojej diety. Zawiera dużo składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K i błonnik. Zawiera także przeciwutleniacze zwane antocyjanami, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka, obniżyć ciśnienie krwi i odtruć organizm.

Jeśli chcesz poznać łatwy przepis na zupę, wypróbuj tę pyszną polską zupę Zupa z Czerwonej Kapusty. Jest szybka do zrobienia i smakuje bardzo podobnie do kapuśniaku.

Ta pożywna, obfita zupa jest pełna zimowych warzyw i ziół i stanowi pyszny, zdrowy posiłek, który z pewnością rozgrzeje Cię od środka. Jest to danie jednogarnkowe, które powstaje w ciągu 40 minut.

Na początek podsmaż por i marchewki na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie dodaj czerwoną kapustę i ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj, aż warzywa zmiękną.

Opuncja figowa

Opunkcja figowa to łatwy sposób na ożywienie czerwonej kapusty, nawet po zakończeniu sezonu. Nadają one jaskrawy kolor i wyrazisty smak sałatkom i innym potrawom, możesz je też podjadać prosto ze słoika.

Proces ten jest jednak nieco bardziej skomplikowany, niż się wydaje, ponieważ przed przystąpieniem do robienia pikli musisz wysterylizować słoiki i naczynia. Zacznij więc od umycia słoików i przyborów wodą z mydłem, a następnie sterylizuj je we wrzącej wodzie przez 10 minut.

Gdy będą już sterylne, napełnij je kapustą i szczelnie zapakuj, upewniając się, że do kapusty nie dostaje się powietrze. Zalej kapustę płynem do kiszenia i zamknij. Następnie przechowuj je w lodówce do czasu, aż będziesz chciał je zjeść.

Oceń artykuł: Co zrobić z czerwonej kapusty?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5