Witamina e jest przeciwutleniaczem, który pomaga stabilizować tłuszcze we krwi, co chroni Twoje tętnice i serce. Pomaga również zapobiegać stresowi oksydacyjnemu, który może prowadzić do chorób i przedwczesnej śmierci.
Ludzie, którzy są narażeni na niski poziom witaminy e lub mają problemy z przyswajaniem wystarczającej ilości witaminy e z diety, mogą potrzebować suplementu. Ważne jest, aby przed przyjęciem jakichkolwiek suplementów diety porozmawiać z lekarzem.
Co to jest witamina E?
Witamina E jest przeciwutleniaczem, który pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami. Znajduje się w wielu pokarmach, olejach i warzywach.
Zażywanie odpowiedniej ilości witaminy E jest ważne dla zdrowego wzrostu i rozwoju. Pomaga też organizmowi wykorzystywać inne witaminy i minerały.
Ludzie, którzy stosują dietę ubogą w witaminę E, na przykład chorzy na chorobę Leśniowskiego-Crohna lub mukowiscydozę, mogą potrzebować suplementów z witaminą E.
Witamina E jest również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla zdrowia fizycznego i poznawczego. Większość potrzebnej Ci witaminy E możesz uzyskać, jedząc ryby, orzechy i nasiona.
Czy witamina E chroni przed rakiem?
Witamina E to grupa rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy, które wychwytują reaktywne formy tlenu i zapobiegają peroksydacji lipidów. Te wolne rodniki są związane z rozwojem wielu chorób, w tym raka.
Badania wykazały jednak, że suplementy witaminy E nie chronią przed rakiem u wielu osób. Niektóre duże badania wykazały, że przyjmowanie witaminy E wraz z innymi suplementami diety nie obniża ryzyka zachorowania na raka piersi lub raka jelita grubego.
Nowe badania sugerują jednak, że pewne warianty genetyczne mogą być powodem, dla którego niektórzy ludzie mogą odnieść korzyści z przyjmowania suplementów witaminy E, a inni nie. Może to pomóc lekarzom dowiedzieć się, dlaczego niektórzy ludzie są w grupie wysokiego ryzyka zachorowania na raka, a inni nie.
Czy witamina E obniża ryzyko chorób serca?
Witamina E jest rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, który odgrywa rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (CVD). Uważa się, że jej działanie przeciwzapalne zmniejsza stres oksydacyjny, syntezę i wchłanianie cholesterolu LDL przez ściany tętnic oraz tworzenie się komórek piankowatych.
Przeprowadzono wiele badań obserwacyjnych i randomizowanych w celu zbadania wpływu witaminy E na zapobieganie CVD. Wczesne duże badania kohortowe wykazały pozytywny związek między przyjmowaniem witaminy E z dietą i suplementami a zmniejszonym ryzykiem choroby wieńcowej, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.
Czy witamina E obniża ryzyko raka piersi?
Mimo że witamina E jest jednym z najczęściej spożywanych antyoksydantów na świecie, nie wydaje się, by obniżała ryzyko raka piersi. Wydaje się, że za działanie ochronne może odpowiadać inna forma witaminy E występująca w żywności (tcotrienole).
Jednakże osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (jak warfaryna) lub osoby z niedoborem witaminy K nie powinny przyjmować witaminy E bez nadzoru, ponieważ może ona zwiększyć ryzyko krwawienia. Ponadto, jeśli masz zamiar poddać się operacji, pamiętaj o zaprzestaniu przyjmowania witaminy E dwa tygodnie wcześniej.
Czy witamina E obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?
Witamina E może obniżyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego poprzez zapobieganie rozwojowi nowych polipów jelita grubego. Dzieje się tak dlatego, że witamina E pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, czyli gromadzeniem się wolnych rodników, które powodują choroby i śmierć.
Witamina E pochodzi z takich produktów jak nasiona słonecznika, olej z kiełków pszenicy i krokosza barwierskiego. Można ją również znaleźć w niektórych orzechach i warzywach liściastych.
Czy witamina E zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc lub raka trzustki?
Witamina E jest przeciwutleniaczem, który pomaga organizmowi zwalczać stres oksydacyjny. Można ją znaleźć w żywności i suplementach.
Jest również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są ważne dla zdrowia mózgu i oczu. Jest również niezbędnym składnikiem odżywczym dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Niektóre duże badania sugerują, że wysokie spożycie witaminy E (z żywności lub suplementów) może obniżyć ryzyko zachorowania na raka płuc lub raka trzustki. Jednak dowody na to są słabe.