Riboflawina (B2) to niezbędna, rozpuszczalna w wodzie witamina, która pomaga organizmowi rozkładać pokarmy, wchłaniać inne składniki odżywcze i utrzymywać tkanki. Odgrywa również rolę w produkcji energii i funkcjonowaniu komórek.
Jest częścią grupy witamin B-complex. Występuje w mięsie, produktach mlecznych i zbożach. Jest zwykle wchłaniana w jelicie cienkim.
Czym jest ryboflawina?
Ryboflawina jest niezbędną witaminą, która odgrywa rolę w produkcji energii, systemie odpornościowym i wzroście organizmu. Zwalcza również wolne rodniki, które uszkadzają komórki i DNA, co może prowadzić do raka, chorób serca i innych problemów zdrowotnych.
Znajduje się w niektórych warzywach i owocach, chudym mięsie i produktach mlecznych (takich jak ser, jogurt i napoje mleczne) – nawet w fortyfikowanych zbożach i ziarnach. Badania przeprowadzone w USA wykazały, że większość dorosłych spożywa około 2,5 miligrama ryboflawiny dziennie.
Osoby, które nie spożywają wystarczającej ilości tej witaminy lub mają problemy z układem pokarmowym, które utrudniają jej wchłanianie, są narażone na ryzyko wystąpienia niedoboru ryboflawiny. W ciężkich przypadkach niedobór ryboflawiny może być śmiertelny. Leczenie polega zwykle na przyjmowaniu doustnie dużych dawek suplementu ryboflawiny. Może on również pomóc w zapobieganiu zaćmie, czyli zmętnieniu soczewki oka. Może też zmniejszyć liczbę migrenowych bólów głowy. Jednak potrzeba więcej badań, by stwierdzić, czy ryboflawina jest skuteczna w zapobieganiu tym schorzeniom.
Jak ryboflawina jest wykorzystywana przez organizm?
Ryboflawina jest wykorzystywana przez organizm do przekształcania węglowodanów (cukrów znajdujących się w żywności) i aminokwasów w energię. Pomaga też w metabolizowaniu tłuszczów i białek. Jest niezbędna dla zdrowej skóry, włosów i oczu oraz jest konieczna do utrzymania prawidłowego systemu odpornościowego.
Jest również ważna dla produkcji czerwonych krwinek i prawidłowego funkcjonowania mózgu. Często występuje w takich produktach jak pieczywo, płatki śniadaniowe i mleko.
Riboflawina jest rozpuszczalna w wodzie, więc jest przenoszona przez krwioobieg, a następnie wydalana z moczem w postaci metabolitów. Organizm posiada jednak tylko niewielką rezerwę tej witaminy, dlatego należy spożywać jej wystarczającą ilość każdego dnia.
Jakie są objawy niedoboru ryboflawiny?
Ryboflawina jest niezbędną, rozpuszczalną w wodzie witaminą, której organizm potrzebuje do wielu funkcji. Jej niski poziom może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak anemia, zaburzenia skóry, zaćma i migreny.
Większość ryboflawiny w Twoim organizmie pochodzi z pokarmów, które spożywasz. Witamina ta występuje naturalnie w wielu owocach, warzywach i chudym mięsie. Ziarna i płatki śniadaniowe są również wzbogacane w ryboflawinę.
W dodatku bakterie w jelicie wytwarzają niewielkie ilości wolnej ryboflawiny. Jednak nie są one wystarczające do zaspokojenia potrzeb żywieniowych.
Niedobór tej witaminy może prowadzić do stanu zwanego ariboflawinozą. Charakteryzuje się ona zaczerwienieniem i obrzękiem jamy ustnej i gardła, cheilozą (spuchnięte, popękane wargi), kątowym zapaleniem jamy ustnej (zmiany w kącikach ust) oraz innymi oznakami i objawami.
Niedobór ryboflawiny można leczyć, stosując dietę bogatą w mleko i inne produkty mleczne. Ważne jest również, aby dziecko otrzymywało dzienną dawkę witaminy B2 poprzez suplementy lub wzbogacone płatki śniadaniowe i mąkę.
Jakie jest leczenie niedoboru ryboflawiny?
Niedobór ryboflawiny można leczyć poprzez dobrze zbilansowaną dietę i stosowanie suplementów witaminowych. Leczenie niedoboru ryboflawiny jest zazwyczaj kontynuowane do czasu, aż objawy choroby zostaną opanowane.
Istnieje kilka powodów, dla których ktoś może nie otrzymywać wystarczającej ilości ryboflawiny w swojej diecie. Należą do nich ciąża, dieta uboga w mięso i produkty mleczne (weganie) lub spożywanie niewielkiej ilości produktów mlecznych z powodu nietolerancji laktozy.
Kobiety w ciąży, u których stwierdzono niedobór ryboflawiny, są bardziej narażone na wystąpienie poważnych stanów zwanych stanem przedrzucawkowym i rzucawką, które mogą prowadzić do śmierci płodu.
Niektóre leki mogą również zaburzać zdolność organizmu do wchłaniania ryboflawiny. Należą do nich metotreksat, fenytoina i probenecid.